Jonge mantelzorgers in coronatijd

Lotte van 22 woont samen met haar familie in Horssen. Omdat een van haar broers gedragsproblemen heeft is zij een mantelzorger. Omdat haar broer extra zorg nodig heeft betekent dit dat Lotte zich veel moet aanpassen. Dat was al zo toen ze klein waren. De spanning kan wel eens oplopen thuis, of ze moet extra thuisblijven als haar ouders er niet zijn. Lotte kan het goed vinden met haar broer, maar realiseert zich ook dat de situatie bij haar thuis soms anders is dan bij anderen.

Met Lotte gaat het goed, ze volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste en wil gaan samenwonen met haar vriend. Met haar broer en de familie gaat ondanks de RIVM-maatregelen best goed. “Iedereen doet zijn best zich aan te passen, en mijn broer heeft wekelijkse gesprekjes met zijn professionele begeleider. Iedereen is wat sneller geïrriteerd, maar dankzij de hulp en ondersteuning van professionals lukt het ons aardig deze tijd door te komen,’ vertelt Lotte.

Begrip en ondersteuning zijn heel belangrijk voor mantelzorgers. Evenals een goed gesprek soms om je hart te luchten. Zo hebben de ouders van Lotte gesprekken met de opvoedingsondersteuner van MeerVoormekaar. En weet Lotte dat zij ook een beroep kan doen op MeerVoormekaar. Voor tips, leuke activiteiten en af en toe een hart onder de riem.

Onlangs ontving Lotte van MeerVoormekaar een cadeaubon als blijk van waardering. “Ontzettend fijn om op deze manier in het zonnetje te worden gezet. En goed dat er ook aandacht is voor jonge mensen, en niet alleen de ouders of degene die zorg nodig heeft. Ik ga er zeker iets leuks van doen, maar dan wel na de coronatijd!’

Ben jij of ken jij een jonge mantelzorger? Dan is MeerVoormekaar op zoek naar jou!

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.

Omdat jonge mantelzorgers vaak veel zorgen hebben, (huishoudelijke) taken moeten overnemen van hun (zieke) ouders, of thuis moeten blijven voor hun broer of zus, komen ze niet toe aan hun eigen activiteiten zoals sport of gewoon chillen met vrienden. Dit kan (ook op latere leeftijd) leiden tot overbelasting, stress, sociaal isolement en teruglopende schoolprestaties.

Ben jij jonger dan 25 en zorg jij voor je (zieke) ouder, broer of zus?

MeerVoormekaar zou graag iets voor jou willen betekenen. Allereerst willen wij jonge mantelzorgers in Wijchen belonen met een blijk van waardering in de vorm van een cadeaubon. Verder gaat het jongerenwerk leuke activiteiten organiseren. Zoals een middag bowlen, lekker eten of een ander uitje. We horen graag van jullie zelf wat jullie leuk vinden of waar jullie behoefte aan hebben.

Heb je gewoon zin om iets leuks te doen, dat is prima. Wil je af en toe ook eens kletsen over je thuissituatie of je hebt vragen, dan kun je ook bij ons terecht.

Wil je meer weten? Of je aanmelden voor een activiteit of tegoedbon? Meld je dan via  Dat kan bij Rosalie Hensen, r.hensen@meervoormekaar.nl 06-17860566 of  Mariëlle van Swaay, m.vanswaay@meervoormekaar.nl 06-17860576