Bijna wekelijks wandel ik in Druten langs De Kasteelhof, het verpleeghuis van Zorggroep Maas & Waal in Druten. Veel mensen die daar wonen hebben ooit gebruik gemaakt van het aanbod van MeerVoormekaar. Bijvoorbeeld van de mantelzorgondersteuning zoals de koffie-ochtenden, maar ook konden ze terecht bij de thuisadministratie, het vervoer of de alarmering. Velen van hen ben ik in de loop der jaren ook tegenkomen als medewerker van MeerVoormekaar in het Sociaal Team. Vaak verzorgde ik de indicatie voor de dagbegeleiding van de Hof. Door al deze ondersteuning van vele vrijwilligers van MeerVoormekaar konden zij zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Een wens van alle senioren.
Oude bekenden, in deze dagen, ik denk vaak aan hen!

Tijdens mijn wandeling zie ik in het voorbijgaan een stille voordeur. Waar anders altijd familie, bekenden, personeel, vrijwilligers en bewoners in- en uitlopen op weg naar een maaltijd, werk of activiteit in De Hof of zomaar een luchtje schepje en genieten van de zon. Het is er nu stil en verlaten. Op de parkeerplaats enkelen die met elkaar spreken over de coronacrisis, de stilte, het missen van elkaar en het verdriet.

Hier en daar op de etages een hoofd voor het raam, naar buiten starend. En in de tuin een eenzame wandelaar, die enkele meters maakt. Steeds weer opnieuw. Als ik zeg: ‘lekker in het zonnetje aan de wandel?’ ‘Ik moet veel wandelen, dit is klein, héél klein’, zegt zij nadrukkelijk. We maken een praatje en nemen afscheid met ‘Geniet van de zon en veel sterkte.’.
Hoeveel sterkte heeft een mens nodig? Hoe moet het zijn als je geen bezoek mag ontvangen? Hoe moet het zijn als je niet naar buiten mag, je familie en kleinkinderen mist en niet je dagelijkse rondje door het dorp mag lopen?

Ondanks dat ook de gezonde mens zich aan RIVM-richtlijnen moet houden, kan en mag ik nog genieten van een boodschap doen, een rondje fietsen, genieten van een prachtige natuur, lekker tuinieren en bovenal werken. Alles op afstand maar het is er nog.

De senioren die thuis wonen, mogen thuis ook een enkeling ontvangen en een wandelingetje maken. Thuiswonenden, zij kunnen bellen voor hulp! Maar ook als ze om een praatje verlegen zitten. MeerVoormekaar werkt samen met Coronahulp Maas n Waal. Een prachtig initiatief van inwoners van Druten die geraakt zijn door deze situatie en graag hun handen uit de mouwen willen steken.
Hoe kunnen we mensen een hart onder de riem steken? ‘Post en muziek’ dacht ik direct. En heb de basisscholen in Druten benaderd om tekeningen, kaarten en brieven te maken. Wat een creativiteit. Echt heel mooie kaarten, tekeningen en gemaakte bloemen. Inmiddels twee keer bezorgd in het verpleeghuis De Kasteelhof en bij de cliënten van de dagbegeleiding van MeerVoormekaar.

Zo kwam ik ook op het idee om de muziekschool te bellen. Een aantal docenten wilde wel een bijdrage leveren en dat hebben ze meer dan voortreffelijk gedaan op Koningsdag.
Was het toch een klein beetje feest! Basisschool de Kubus en Muziekschool Druten bedankt!

Helen Scholten