Door alle maatregelen rondom corona is het niet mogelijk om met de OpStap bus te rijden. Een hard gelag. Want hoe moet dat nu met de kwetsbare mensen die niet meer naar de dagopvang kunnen, niet meer een boodschap kunnen doen of op familiebezoek mogen?

Er spookte veel door mijn hoofd: al onze 60 betrokken vrijwillige chauffeurs en 13 betrokken kantoormedewerkers en onze reizigers zullen we op de hoogte moeten brengen. Hoe moet dit verder? Kortom, stof tot nadenken.

We proberen via de mail en telefoon goed in contact te blijven met onze vrijwilligers. We missen allemaal de reuring rondom OpStap, het verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar en naar de reizigers en niet te vergeten de onderlinge gezelligheid!

In april hebben we een aantal chauffeurs gevraagd om aan alle vaste reizigers van OpStap een plantje te brengen en even een luisterend oor te zijn voor deze mensen, uiteraard op gepaste afstand. Wassink Autogroep stelde ons een gloednieuwe bus ter beschikking die we voor deze activiteit konden gebruiken.
De mensen waren zo blij om een chauffeur van OpStap te zien en te spreken. Ze waren blij verrast. Veel van onze vaste reizigers zijn alleen en de muren komen vaak op hen af. Dan is het helemaal fijn een vertrouwd gezicht te zien. Ook onze chauffeurs vonden het erg leuk en dankbaar om een steentje bij te dragen.

Nu we geen mensen mogen vervoeren in de OpStap bussen is deze periode een goede gelegenheid om te checken of de juiste spullen nog in de bussen aanwezig zijn, om de bussen van binnen en buiten te poetsen, banden te checken en/of laten vervangen etc. Een groep vrijwillige chauffeurs draagt hier zorg voor en daar zijn we erg blij mee.

Verder hebben wij namens de Rotary Club Wijchen 14 mantelzorgers van reizigers die met ons naar dagbegeleiding ‘t Achterom of de OASE gaan mogen verblijden met een diner voucher voor 2 personen van “ Thuis bij Fien”. Wij hebben dit wederom door onze eigen chauffeurs laten doen omdat zij bekend zijn en er zo geen vreemde aan de deur zou staan.

We denken nu hard na over de volgende uitdaging: weer op pad om onze reizigers te vervoeren! Hopelijk kunnen we dit weer snel gaan realiseren. We zijn achter de schermen druk bezig om de benodigde maatregelen hiervoor te treffen. Het moet veilig, met afstand en met de juiste hygiëne maatregelen. Veilig voor onze reizigers en onze vrijwilligers!

Daniëlle Sanders