Annelies en Rita serveren een kopje koffie of thee met een plak cake erbij

Het was druk in de zaal het Kompas in de Meander. Ruim zestig personen genoten van een praatje met een kopje koffie of thee met een lekkere plak cake erbij. De gratis koffie en thee met cake werd uitgeserveerd door twee dames die achter de bar in het Kompas staan: Annelies en Ria. Twee vertrouwde en vriendelijke gezichten voor de bezoekers van Koffie met Leonie. Zij vertelden dat zij al jaren met veel plezier als vrijwilliger bij de ZZG werkten. Waar de zaal eerder nog deels gevuld was, zagen ze nu een volle zaal, het is iedere woensdagochtend gezellig druk. Het leek ook steeds drukker te worden. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar Koffie met Leonie, vertelden ze. Het was duidelijk dat er vooral na Corona veel behoefte aan contact met andere mensen was. Annelies en Ria vertelden dat ook zij nieuwe contacten hadden opgebouwd door hun vrijwilligerswerk, een mooie bijkomstigheid.

 

Vriendinnen op de koffie

Daarna trof ik twee dames die samen zaten te kletsen, Miranda en Riet. Het viel op dat er een leeftijdsverschil was tussen de dames. Ze vertelden lachend dat er aan hen regelmatig gevraagd werd of ze moeder en dochter zijn. Maar nee, ze zijn geen familie, wel zijn ze goede vriendinnen van elkaar. Riet kwam eerder alleen naar Koffie met Leonie en op een gegeven moment vroeg ze Miranda mee. Dat beviel en zo werd Koffie met Leonie een vast koffiedrink uurtje in de week. Ze genoten van de gesprekken met andere mensen en met elkaar en van de gezelligheid.

 

Meedoen aan activiteiten

Vervolgens raakte ik in gesprek met een mevrouw die achter een dampende kop koffie aan tafel zat. Ze vertelde dat ze iedere woensdag en vrijdag (in de Oase in Alverna van 13.00 tot 15.00 uur) naar Koffie met Leonie gaat. Het was een vast uurtje koffiedrinken in de week geworden en ze keek uit naar de activiteiten die MeerVoormekaar gaat organiseren in de Week Tegen de Eenzaamheid. Ook keek ze uit naar de Zomeractiviteiten die de Seniorenvereniging Wijchen organiseert. Om als mensenmens op deze manier haar tijd in te vullen, dat gaf de dagen een beetje extra glans.

Creatieve duizendpoot

Toen ontmoette ik Sjon. Hij is begin zestig en een creatieve duizendpoot. Zijn werk kun je op de site, artofsjon.nl bewonderen. Als hij niet bezig is met zijn kunst komt hij af en toe naar Koffie met Leonie voor een praatje en wat gezelligheid. Hij gaf aan de ontmoetingen met de mensen heel plezierig te vinden. Vanwege zijn redelijk jonge leeftijd mist hij soms toch een stukje aansluiting in de contacten.

Kaarten met spreuken uitdelen

Een vast gezicht bij Koffie met Leonie is onder andere Yvonne. Ze vindt het fijn om te komen en om met allerlei mensen te kletsen. Yvonne deelt regelmatig kaarten uit waarop spreuken staan. Vaak maakt ze deze kaarten zelf. De mensen waarderen dit zeer. Dit geeft Yvonne voldoening en plezier. De mensen staan open voor een praatje en dat doet haar goed, ze voelt de verbinding. De koffiemomenten vindt ze ontspannen en laagdrempelig. Het is echt voor iedereen toegankelijk. Ze is al eens op visite geweest bij iemand die ook bij Koffie met Leonie komt kletsen. Yvonne doet ook mee aan de activiteiten die Soamen op ’n Benkske organiseert. Daarover zegt ze: “Het geeft kracht voor de dag van morgen. Het doet goed.” Zo vult Yvonne haar dagen op een prettige manier. Yvonne hoopt dat iedereen blijft komen naar Koffie met Leonie want sociale contacten zijn belangrijk en nuttig. Soms kun je elkaar helpen. Ze wenst iedereen veel goeds.

 

Oproep: Meer mannen naar Koffie met Leonie!

Er was ook een tafel waaraan vijf mannen zaten. Piet, Joop, Cor, Wim en Gerard. Zij zijn allemaal sinds kort weduwnaar geworden en het is fijn om daar samen over te praten omdat iedereen begrijpt wat je meemaakt. Een paar van hen zijn oud-Wijchenaren die elkaar kennen van vroeger. Weet je nog? Dat voelt vertrouwd. Het contact heeft zich langzaam uitgebreid en zij ontmoeten elkaar af en toe bij iemand thuis. Ook zijn de heren gezellig samen een ijsje gaan eten. Een van hen zei: “Zo leef je tenminste!” En hij vroeg me om een oproep te doen: Meer mannen naar Koffie met Leonie!

Piet en Joop zijn samen naar Amsterdam gegaan om het Holocaust monument te bezoeken. Over dit bezoek, dat geregeld was door Leonie, heeft Joop een pracht van een ingezonden brief in de Wegwijs geplaatst met de titel: MeerVoormekaar maakt het waar!

 

Kom jij ook eens naar Koffie met Leonie?

Regelmatig komen er mensen alleen naar Koffie met Leonie. Dat kan best even spannend zijn. Als je komt word je met open armen opgevangen door Leonie, of een van de andere medewerkers of vrijwilligers. Naast een luisterend oor en een praatje worden mensen voorgesteld aan andere bezoekers die aan de tafels zitten. Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen aan tafel zit. De bezoekers staan open voor contact en je wordt vanzelf opgenomen in de groep. Er is ook verbinding ontstaan tussen de mensen die in het huis wonen en mensen die naar Koffie met Leonie komen. Mensen zeggen op het einde van het koffiedrinken “Tot woensdag!” en er worden telefoonnummers uitgewisseld en mensen gaan bij elkaar op visite.  Zelfs Bjorn Luijten, eigenaar van Opticien op de koffie sluit aan bij Koffie met Leonie en problemen met de bril worden ter plekke opgelost. Koffie met Leonie is voor iedereen toegankelijk. De koffie, thee en een plak cake worden je aangeboden door MeerVoormekaar.

Koffie met Leonie is iedere woensdag te bezoeken. Het begint om 10 uur en het is in de zaal het Kompas in de Meander. Op vrijdag is Koffie met Leonie in de Oase in Alverna te bezoeken, van 13.00 tot 15.00 uur.

Tot snel!!