Arno uit Wijchen ging aan de slag met een netwerkcoach. Hier zijn ervaring:
“Ik was veel alleen thuis en wist niet goed hoe ik met mensen in contact kon komen, dat vond ik erg lastig. De steun van mijn netwerkcoach hielp me er doorheen. Iedere week dronken we koffie, kon ik mijn verhaal kwijt. Biljarten heb ik altijd graag gedaan maar daarvoor moet je met zijn tweeën zijn. Hoe pak je dat aan, hoe ontmoet ik iemand? Hij hielp me met het uitzoeken van de praktische kant. Zonder mijn netwerkcoach had ik daar niet zo’n vaart achter gezet. Dat extra steuntje in de rug had ik nodig. Nu ga ik samen met mijn overbuurman wekelijks biljarten. Een balletje stoten, wat drinken en gezellig kletsen. In de loop van de tijd leerde ik meer mensen kennen en sinds kort doe ik mee aan toernooien.”
Waarom een netwerkcoach?
Iedereen heeft behoefte aan contacten, ontspanning en steun. Het onderhouden van contacten kan door omstandigheden in het slop raken. Bijvoorbeeld door de tijdrovende zorg voor een ander, of doordat je gezondheid je in de steek laat. Vaak kun je die contacten dan juist goed gebruiken. Je kunt je zelfs behoorlijk eenzaam gaan voelen. Wil je oude banden weer aanhalen? Of nieuwe mensen leren kennen? Ben je op zoek naar activiteiten die bij jou passen? Weet je niet zo goed hoe dit aan te pakken? Of heb je moeite om de eerste stappen te zetten? Een netwerkcoach kan je ondersteunen en op weg helpen.
Wie is een netwerkcoach?
Een netwerkcoach is een getrainde vrijwilliger van MeerVoormekaar die de buurt en het dorp goed kent. Vaak heeft deze vrijwilliger al een achtergrond die aansluit op netwerkcoaching. Zoals Gerard Broekmans, met zijn ervaring als verpleegkundige. Hij vertelt dat er door middel van gesprekken een vertrouwensband ontstaat. Vanuit deze basis ga je samen aan de slag.
Wat doet de netwerkcoach?
Bij een netwerkcoach kun je terecht met je vragen, emoties en voor praktische hulp. In het begin wordt er eens per twee weken afgesproken. De aandacht en de begeleiding zijn helemaal op jou gericht: Wat zijn jouw wensen? Met wie heb je nu al contact en met wie zou je graag (weer) contact willen hebben. En hulp bij die belangrijke laatste stap: het daadwerkelijk herstellen van oude contacten of het zoeken naar nieuwe contacten. De ondersteuning duurt drie tot zes maanden en als het nodig is soms wat langer. Gerard Broekmans vertelt: “Het begint met goed luisteren naar wat iemand vertelt. Zonder oordeel. En dan bedenken we samen een plan. Degene die ondersteuning vraagt geeft altijd zelf de richting aan en bepaalt hoe nu verder. Mijn rol als netwerkcoach is het geven van praktische adviezen en ik help bij het regelwerk. Daarbij maak ik ook gebruik van Het Spinnenweb van het IPH. 1. Dit is een middel om je persoonlijke situatie in beeld te krijgen. Je zou het een spiegel kunnen noemen, je kunt het zien als een APK voor jezelf. Wat is er goed in mijn leven en waar zou ik aan kunnen werken? Hier kwam uit voort dat er mensen zijn die zich bij een kookclub hebben aangesloten of werkzaam zijn geworden als vrijwilliger. Ook zijn er mensen lid geworden van een sportclub of zijn ze een computertraining gaan volgen.
Vraag aan Gerard Broekmans: waarom netwerkcoaching?
‘Naast het onderhouden van kennis en vaardigheden, is het voor mij ook een manier om leiding te geven aan mijn eigen leven. Het geeft betekenisvolle contacten en voldoening om samen te werken met diverse mensen, ieder met hun eigen levensverhaal. Soms laat ik ook iets van mijzelf zien dat past in het verhaal, een zekere vorm van kwetsbaar kunnen zijn, dat geeft ook een vertrouwensband. Het geeft mij ook een brede kijk op welzijnsorganisaties en instituties hoe die functioneren, en het samenwerken met collega netwerkcoaches en professionals. Graag wil ik ook mensen uitnodigen om dit mooie werk te gaan doen. We kunnen meer netwerkcoaches gebruiken’.
Wil je netwerkcoach worden? Mail dan naar vrijwilligerspunt@meervoormekaar.nl
Heb je juist behoefte aan een netwerkcoach? Mail dan naar vraagpunt@meervoormekaar.nl