Vorige week heb ik samen met mijn collega Daniëlle Sanders chocoladeletters uitgedeeld. Dat was een mooie gelegenheid om een praatje te maken en om te kijken hoe het met de mensen ging. Met een goed humeur en een tas vol met zoetigheid gingen we op pad.

We begonnen bij enkele appartementen in Zuiderpoort, de flats boven de Jumbo. De mevrouw die de deur opendeed was aangenaam verrast. Ze nodigde ons meteen uit om binnen te komen. Op gepaste afstand liet ze ons haar prachtige ingerichte en recent gerenoveerde woning zien. De ontmoeting was extra bijzonder, omdat ik al eerder met mevrouw had gesproken, tijdens een van onze activiteiten. Tijdens het afscheid vroegen we aan haar of ze iemand in het gebouw kende die een verrassing kon gebruiken.

Zo kwamen aan het volgende adres. Ook deze mevrouw was verrast. Ze had het niet gemakkelijk en ze gaf aan dat ons bezoek haar hele dag goedmaakte. Gewoon even een praatje aan de deur en een lekker kleinigheidje erbij. Ook zij wist wel iemand die een bezoekje op prijs zou stellen. En dat klopte. Mevrouw riep uit: ”Tijdens jullie bloemetjesactie kreeg ik een begonia en die heeft prachtig gebloeid.” Dit was een actie die we in het voorjaar hebben gehouden. Een plantje en een praatje aan de deur. Daar kwamen ook wij, het team van MeerVoormekaar, vrolijk van terug op kantoor. Het is fijn om mensen te spreken: de blije gezichten, boeiende gesprekken, gelach en soms een traan. Iedereen heeft een verhaal en dat maakt mijn werk en deze bezoekjes zo bijzonder.

We gingen ook aan de bel in de Zuiderpoorthoek. Hier troffen we allerlei mensen en we hadden goede gesprekken en korte praatjes. Het bezoek werd niet overal op prijs gesteld, soms werden we bekeken alsof we iets aan de deur kwamen verkopen. Dat is dan ook wel weer interessant, hoe mensen dan reageren. Daniëlle en ik liepen de trappen af, napratend over de ontmoetingen, en opeens stonden we in de donkere fietsenkelder van het gebouw. Daar stonden we met ons tasje chocoladeletters. Hoog tijd voor wat frisse lucht!

We hadden niet veel letters meer over en we besloten om die in Diepvoorde uit te delen. We konden het niet laten om aan te bellen bij een huis waar een roze kinderfietsje voor de deur stond. Oma deed open en nam het cadeautje aan voor haar kleindochter, met een glimlach.

Het had zo moeten zijn, de letters waren op en de lucht werd grijs. Tijd om te gaan. Voldaan.

PS Hartelijk bedank voor de hartverwarmende reacties en de leuke gesprekken.