Sinds jaar en dag ben ik werkzaam als financieel medewerker bij MeerVoormekaar. Toen ik begon heette de stichting nog SKW, Sociaal Kultureel Werk. Voor mij, ik was afkomstig uit de commerciële wereld, was het even wennen om in het Sociaal Domein aan de slag te gaan. Er ging een wereld voor me open. Mensenwerk. Compleet iets anders! Al snel had ik in de gaten dat het me uitstekend beviel. Werkzaam zijn voor een organisatie waar de mens centraal staat.

De interesse was er altijd al. Ik groeide op met een moeder die (wijk)verpleegkundige was en die zich later omschoolde tot maatschappelijk werker. Waarna ze in een Blijf van mijn Lijf huis aan de slag ging. Als kind zat ik aan de keukentafel vol belangstelling naar haar verhalen te luisteren. En dat is niet veranderd. Tot op de dag van vandaag luister ik graag naar mijn collega’s, sociaal werkers, die vertellen over hun ervaringen. Wat ze meemaken, hoe ze dingen aanpakken om het samen met de inwoner(s) op te lossen. De leuke anekdotes maar ook de schrijnende gevallen. Het is mooi om te zien hoeveel collega’s van zichzelf geven in dit werk. De gedrevenheid. Dat het niet gedaan is, als de kantoordeur wordt dichtgetrokken.

Ondanks dat ik geen opleiding heb in het sociale veld kreeg ik toch de kans om mijn steentje bij te dragen. De website WijWijchen kwam op mijn pad. Eigenlijk wist ik niet waar ik aan begon maar ach, is dat niet bijna altijd zo? Ondertussen heb ik een training gehad en ken ik de website vrij aardig. Met veel plezier werk ik enkele uren per week aan WijWijchen. Het is een website voor en door de inwoners van de wijken en de dorpen in Wijchen. De content op de website wordt geplaatst door iedereen. Inwoners, Wijchense stichtingen en organisaties en soms door mijzelf. Je kunt allerlei informatie op WijWijchen vinden. Blogs over de gezondheid, interviews met Wijchenaren, berichten van de gemeente, workshops waar je aan kunt deelnemen, verzoeken tot woningruil, aankondigingen van tentoonstellingen en de sociale kaart. Iedere Wijchenaar kan een profiel aanmaken op de website. Op de achtergrond houd ik de mail bij, controleer de berichten op de website en schrijf ik regelmatig een artikel. Verder houd ik contact met de vrijwilligers die voor de website schrijven. Attendeer ik inwoners en organisaties hoe ze hun profielen up to date houden, zodat hun berichten opvallen en ik schrijf wekelijks een nieuwsbrief.
Regelmatig neem ik deel aan overleggen om over WijWijchen te vertellen en wat de site kan betekenen voor nieuwe projecten. Verder houd ik de sociale kaart actueel. In de sociale kaart van Wijchen staan alle niet-commerciële stichtingen en organisaties in onze gemeente, zodat ze gemakkelijk zichtbaar en vindbaar zijn.
Sinds ik dit werk doe weet ik een stuk meer over het reilen en zeilen in Wijchen.

En nu ik toch aan het schrijven ben, lijkt het jou wel wat om ook mee te helpen om WijWijchen interessant te houden? Want ik ben nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om presentaties te geven. Bijvoorbeeld in buurthuizen, of bij andere organisatie om te vertellen over de website. Of mensen die structureel blogs willen schrijven of vlogs willen maken. Schrijf jij graag verslagen over tentoonstellingen, markten, evenementen of organisaties in Wijchen? Dat is nu even lastig in verband met corona, maar die tijd komt wel weer. Stuur dan een mailtje naar info@wijwijchen.nl.
Ik kijk graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn.

Thea van Lotringen