We hebben allemaal te maken met het coronavirus, jong en oud, maar de impact daarvan is niet voor iedereen hetzelfde. Ieder ervaart het op zijn eigen manier. Om daar een beetje een beeld van te krijgen, zijn we de afgelopen weken op pad geweest in de dorpen Bergharen, Hernen, Leur.
Eerst gewoon tijdens onze wekelijkse wandeldate door een gesprekje aan te gaan met iedereen die we tegen kwamen, steeds op een andere locatie.
Vervolgens door wat geplande acties om met een plantje en een kaart ‘Hoe gaat het met je?” bij mensen aan te bellen. Ook hebben we de kerken en verenigingen zoals de KBO en Zonnebloem aangeschreven om als zij weet hebben van zorgelijke situaties dit aan ons te melden.
Gelukkig zijn we tot de conclusie gekomen dat hier in de dorpen goed voor elkaar wordt gezorgd.
Hulpvragen zijn er tot op heden niet. Kinderen en buren staan daar waar nodig klaar, mooi om te weten. Maar mensen hebben wel behoefte aan een praatje en wat aandacht. Dat moet ook kunnen en daar nemen we de tijd voor. Niet altijd, soms beloven we ook om terug te komen voor een kopje koffie of thee als het straks weer mag.

In deze gekke tijden ontstaan er ook mooie initiatieven. Het is leuk om te zien en ook te benoemen dat dwars door alle bezorgdheid en onrust heen, er ook flexibiliteit en creativiteit aanwezig is.
Dat hebben we eigenlijk vanaf het begin ervaren. Spontaan werd er gevolg gegeven aan onze oproep om de flyers van Coronahulp Wijchen e.o. in de dorpen te verspreiden, ook meldden er zich meteen een aantal mensen die hulp willen bieden.
Kinderen uit de buurt, en nog heel veel lieve mensen bedenken samen met ons allerlei hartverwarmende acties en initiatieven om toch met elkaar in contact te blijven en onze dorpsgenoten een hart onder de riem te steken.
Tekeningen en kaarten van kinderen uit de buurt voor ouderen, zieken en jarigen, mijnheer Teun die toegezongen wordt door buurtgenoten omdat hij niemand ziet, een vlaggenactie voor de zorgmedewerkers, het Oranje comité dat op Koningsdag samen met ons ruim 40 dorpsbewoners blij heeft gemaakt met een doosje oranje tompoucen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het coronavirus raakt iedereen maar het verbindt ook!
Afgelopen week hebben we namens de Rotary 3 mantelzorgers uit onze dorpen blij mogen maken met een voucher voor een 2 gangen diner aan huis bezorgd. De mantelzorgers hebben het nu vaak extra zwaar omdat de ondersteuning (bijvoorbeeld de dagopvang) voor een groot deel is weggevallen. Hopelijk fleurt dit hun dag een beetje op.

Regelmatig horen we van dorpsbewoners bij het afscheid nemen “dorpsondersteuners heel veel succes, jullie doen heel mooi werk”.
Ze hebben gelijk, we doen mooi werk en daar zijn we trots op!