Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. In de gemeente Wijchen zijn er op dit moment 670 inwoners met dementie, dit aantal neemt in de toekomst flink toe.
Wethouder Titus Burgers: “Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en mee blijven draaien in de maatschappij. Steeds meer mensen worden dement. Dementie wordt in de toekomst volksziekte nummer 1. Daardoor krijg je eerder te maken met dementie: in familie- of vriendenkring, op straat, in de winkel, op de sportclub of op het werk. Dit vraagt wat van jou, mij en onze samenleving.’

Meer inzicht, gericht werken
Naast de kerngroep Dementie (die structureel dementie onder de aandacht brengt), loopt er sinds kort het project ‘Mentality’ op Alverna. Onder leiding van twee onderzoekers van het RadboudUMC wordt samen met vrijwilligers en MeerVoormekaar o.a. in kaart gebracht welke succesfactoren bijdragen aan een samenleving waarin iedereen met dementie mee kan doen. Door deze succesfactoren te kennen en in te zetten, kunnen we gericht werken aan een dementievriendelijke samenleving.

Doe je ook mee?
Graag nodigen we mantelzorgers en mensen met dementie op Alverna uit om mee te doen met het project Mentality. Interesse? Stuur een mail: linda.dauwerse@radboudumc.nl.

Meer weten over dementie?
Kijk op https://www.sociaalwijkteamwijchen.nl/dementie/ of https://www.alzheimer-nederland.nl
Informatie over het onderzoek: https://mentality.space/