We vinden het allemaal belangrijk dat kinderen in een warm gezin opgroeien. Maar soms lukt dat even niet. Voor kinderen die het thuis even niet fijn hebben zijn er in Druten en Wijchen verschillende mogelijkheden. Ouders kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op Buurtgezinnen (Druten) of op Gezinnen voor elkaar (Wijchen). Maar ook pleegzorg is in erg moeilijke situaties een optie.

Pleegzorg
Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen in de week of in de maand. Dan is het fijn als een kind terecht kan in een ander gezin. In een pleeggezin. Meer informatie over pleegzorg staat op www.pleegzorgrijkvannijmegen.nl.

Pleegzorg iets voor jou?
Wist je dat er in onze regio een tekort is aan pleeggezinnen? Er is nu veel vraag naar gezinnen die pleegzorg in deeltijd willen bieden: een paar dagen in de week of in de vakanties. Op www.pleegzorgrijkvannijmegen.nl vind je heel veel informatie, onder andere over de verschillende vormen van pleegzorg. Maar ook verhalen van pleegouders in de regio. Je kunt ook zien welke kinderen er bij jou in de buurt nog op zoek zijn naar een plek. De gegevens van de kinderen zijn natuurlijk anoniem.

Buurtgezinnen
Bij Buurtgezinnen worden gezinnen die hulp kunnen gebruiken (vraaggezinnen) gekoppeld aan warme en stabiele gezinnen in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een middag, avond of weekend opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun u contact opnemen met Nathalie de Jonge. Zij is de coördinator van Buurtgezinnen in de gemeente Druten. Je kunt haar bereiken op nummer 06 – 55501597 of via de mail: nathalie@buurtgezinnen.nl

Gezinnen voor elkaar
Bij Gezinnen voor elkaar worden gezinnen die wat ondersteuning kunnen gebruiken (vraaggezinnen) gekoppeld aan gezinnen (steungezinnen) die praktische en laagdrempelige ondersteuning bieden. Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders even ontlast. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een middag, avond of weekend opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun je contact opnemen met Josien Warris. Je kunt haar bereiken via 06-39114134 of via de mail: steungezinnen@meervoormekaar.nl.

Van 28 oktober t/m 4 november is het de landelijk week van de pleegzorg. In deze week is er extra aandacht voor pleegzorg.