Maatjesprojecten

Bewoners kunnen tegen (tijdelijke) problemen aanlopen die participatie onnodig belemmeren, zoals eenzaamheid, redzaamheid, slechte gezondheid en beginnende dementie. Vroegtijdig signaleren van deze problemen, advisering en persoonlijke ondersteuning dragen bij aan participatie en het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

Maatjesprojecten zijn hier bijzonder geschikt voor: het is laagdrempelig, maatjes bieden praktische en sociale ondersteuning, maar zijn geen officiƫle hulpverleners.

Maatjes bieden een luisterend oor, komen regelmatig langs of ondernemen samen met de aanvrager activiteiten, bieden hulp bij praktische zaken, gaan vertrouwelijk met persoonlijke zaken om en kunnen doorverwijzen naar hulp.

Zowel in Druten als in Wijchen biedt MeerVoormekaar diverse maatjesprojecten.

Gezinnen voor gezinnen

Een bijzonder maatjesproject is ‘Gezinnen voor gezinnen’.

Bij het project gezinnen voor gezinnen wordt een gezin dat overbelast is (vraaggezin) gekoppeld aan een gezin dat ondersteuning wil geven (steungezin). De ondersteuning kan variƫren van tips in de opvoeding van de kinderen of een dag per week oppassen tot structuur brengen in het huishouden, samen een dag weg gaan of kennis maken met de omgeving. Hierbij zullen we specifieke aandacht hebben voor vluchtelingengezinnen. We dragen er daarnaast zorg voor dat het project toegankelijk is voor gezinnen waarbij de ouders en/of kinderen een beperking of chronische ziekte hebben.

Steun- en vraaggezinnen worden in eerste instantie bezocht door een professional die gezinnen met elkaar matcht en in contact brengt en daarna op de achtergrond ter aanvullende ondersteuning aanwezig blijft.